Cerita Kami 1 - 10 Budak Nakal

• Masa : 5:42:00 PG • Ulasan : 0 • Label :

Aku anak yang ke 9 dari 10 beradik. Kenapa terbeliak mata kau tu? 😂 Tak percaya? Haha, tak tipu okey. Aku memang anak yang ke 9 dari 10 beradik. Sebab tu tajuk entry kat atas tu 10 Budak Nakal  😎

Kalau aku boleh senaraikan kat sini, ikut urutan, macam ni...

1. Abg Mail
2. Kak Syikin
3. Kak Hanim
4. Azam
5. Azmin
6. Fitri (Ee)
7. Azlan
8. Azian (Kakak)
9. Aku (Mat Dan)
10. Laila (Adik)

Ni la senarai kami 10 beradik. Hang jangan tanya sebab apa yang no 8 dipanggil kakak, aku pun tak tau. Haha, sampai sekarang kami panggil kakak walaupun dia anak yang ke 8.

Dalam family aku, kami tak dak lah pulak nak berabang2 berkakak2 dalam panggilan. Sama-sama kami just panggil nama saja. Macam kawan-kawan ja.

Bila aku dah besar ni, bila aku jaga or main dengan anak-anak sedara aku yang ada, kadang-kadang aku terpikir, macam mana lah mak ayah kami jaga kami 10 beradik ni dari kecik sampai la besar cenggini rupa haa. Haha, aku jaga si budak Awanis, Luqman and Irfan sehari pun aku dah pening. Apatah lagi nak jaga 10 orang budak nakal? 😂 Budak-budak kan, mesti lah nakal.

Mungkin sebab tu la Allah ni Dia bagi kami sorang bapak yang sangat tersangat teramat garang. 😅 Barulah terkawal sikit kami ni. Kalau tak, entah apa la huru hara yang kami buat.

Bila cerita pasal mak ngan ayah, kau boleh bayangkan cerita Avatar-The Last Airbender tu. 😂 Sebab ayah aku ni sifatnya 'api' and mak aku pulak sifatnya 'air'. Senang cerita, kalau mak aku ni Katara 💧, ayah aku tu Zuko 🔥la, haha. Sorang panas, sorang sejuk, so balance la.

Oleh kerana kezukoan (kegarangan) ayah, maka kami membesarlah sebagai kanak-kanak yang sopan. Tapi, dalam diam kami ada nakal yang tersendiri. 😜

Garang tak garang ayah ni sampai kami tak berani sangat nak bercakap banyak, nak mintak itu ini. Haha, sebab takut punya pasal. 😂 Apa-apa hal mengadu kat mak saja but mostly telan sendiri, maksud aku hadap sendiri la, xde nya nak cerita-cerita.

Dan sebab takut dengan ayah jugak lah, hidup kami banyak dihabiskan di rumah saja, tak berani nak keluar rumah main-main dengan kawan setaman ke, gi lepak-lepak taman permainan ke, memang tak la. So, mereputlah kami kat rumah. Maka, hiduplah kami di rumah dengan cara kenakalan yang tersendiri.

Oh, 10 budak nakal... 😂

Cerita Kami...

• Masa : 5:37:00 PTG • Ulasan : 2 • Label :

Assalamualaikum, selamat pagi semua. Rasanya tak terlambat lagi kot nak ucapkan selamat hari raya korban kan, hehe.

Amacam raya? Meriah tak? Rumah aku meriah la jugak, bukan sebab banyak lembu yang dikorbankan, tapi sebab adik-beradik ramai yang balik. Ye la, dah lama tak jumpa kan. Masing-masing sibuk dengan keje and study masing-masing. Apa-apa pun, Alhamdulillah...  😁

Nak dijadikan cerita, sehari sebelum raya, kitorang lepak-lepak dalam bilik bujang aku. Ade aku, abang Mail, Fitri, abang ipar aku, Taufik dan si budak kecil Awanis dan Irfan (anak abang Mail). Tengah-tengah lepak, tiba-tiba si Lukman (anak kedua abang Mail) masuk bilik bawak satu album gambar. Dia tunjuk kat abah dia...

"Abah, abah! Ni gambar abah dulu."

Abang Mail pun amik la album tu. Dia tengok satu-satu. Rupanya tu album lama kami dulu. Ada gambar-gambar time aku kecik, time kitorang muda-muda dulu. Walaupun gambar tak banyak, tapi album tu buatkan kami teringat semula zaman-zaman kami kecik-kecik dulu.

Terus abang Mail buka satu persatu cerita kitorang dulu. Walaupun, apa yang kami lalui waktu kecik dulu boleh dikatakan perit, tapi bila teringat balik macam ni, rasa nak tergelak ja. Seriesly, aku gelak sampai berair mata aku. Sebab lawak bila teringat cerita kami dulu-dulu. Abang Mail dengan Fitri pun gelak sakan. Abang Taufik pulak just dengar ja, sambil-sambil senyum. Mungkin dia tak berapa faham sangat cerita kami. Well, selalunya yang melalui pengalaman tu lah yang akan lebih memahami.

Bila kami bertiga asyik bergelak sakan, si Awanis, anak sulong abang Mail tanya...

"Abah cerita apa ni? Apa yang seronok sangat ni?"

Kami tengok ja si Awanis yang baru darjah dua ni.

Abang Mail balas.

"Ada la, ni cerita abah masa kecik-kecik dulu. Hampa semua tak merasa dah sekarang ni."

Aku terangguk-angguk sendiri. Betul sangat apa yang abang Mail cakap tu. Zaman kitorang kecik dulu sangat-sangat berbeza dengan bebudak zaman sekarang. Bebudak zaman dulu pun mungkin tak rasa macam kitorang. Habis-habis cerita tu, abang Mail tiba-tiba cakap...

"Mat dan (nama panggilan aku kat rumah) hang kena tulis cerita-cerita kita ni. Baru best. Baru lain dari yang lain. Jangan hang tulis cerita-cerita macam yang dah ada kat pasaran sekarang."

Aku terangguk-angguk. Betul jugak tu. Kisah pengalaman tentang hidup kami masa kecik dulu boleh dijadikan satu cerita. Sebagai sharing untuk pedoman bersama. Abang Mail kemudian bagi beberapa idea yang bagus kat aku macam mana nak menulis kisah kami. Dalam kepala aku, aku mula terasa nak menafsirkan semua cerita tu ke dalam blog aku. In Syaa Allah, aku akan usahakan something. Bukan apa pun, sekadar perkongsian. Hidup setiap dari kita berbeza, dan pengalaman yang kita alami tu jugak berbeza. Mungkin aku boleh coretkan cerita kami ni sekadar untuk tatapan pembaca. Buat penghibur kita bersama, dan siapa tahu dalam kisah tu terselit nasihat yang berguna? Kan, kan? Hehe, In Syaa Allah. I will try to write something about it. Later.. 😝

Cerita Kami...

Wait for it  😁

Nohara Al-Ramadani
14 September 2016

Renung Sejenak 1

• Masa : 3:31:00 PTG • Ulasan : 0 • Label :




Pesan buat diri(ku) yang lalai

"Mengejar dunia jangan sampai dilupa akhirat."

"Ketahuilah sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurauan, perhiasan, dan saling berbangga di antara kamu serta berlumba dalam kekayaan dan anak keturunan, ibarat seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani, kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat nanti ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keredhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu."

Al-Hadid (57)-ayat 20


Apa 'Impian' kita di akhirat nanti?

Renungkan sejenak...

Aku dan Penulisan. (Bahagian 2)

• Masa : 9:11:00 PTG • Ulasan : 2 • Label :

Assalamualaikum w.b.t.

Apa khabar hari ni? Moga sihat dan aman semuanya. :)

Tak nak intro panjang-panjang. Straight to the point, hari ni aku nak sambung cerita kenapa aku suka menulis.

Eh, korang tak baca lagi ke yang aku tulis beberapa hari lepas? Ala, tak seronok la nak sambung macam tu. Tak pe, tak pe, meh kita baca yang lepas tu dulu kat Aku dan Penulisan ni, hehe.

Okey, dah baca kan? Good, hehe. Jom, kita sembang pulak sebab kedua kenapa aku suka menulis. :p
 


Nohara al-Ramadani ©2016. Minima Template customized by Scyalicious