Cerita Kami...

• Masa : 5:37:00 PTG • Ulasan : 2 • Label :

Assalamualaikum, selamat pagi semua. Rasanya tak terlambat lagi kot nak ucapkan selamat hari raya korban kan, hehe.

Amacam raya? Meriah tak? Rumah aku meriah la jugak, bukan sebab banyak lembu yang dikorbankan, tapi sebab adik-beradik ramai yang balik. Ye la, dah lama tak jumpa kan. Masing-masing sibuk dengan keje and study masing-masing. Apa-apa pun, Alhamdulillah...  😁

Nak dijadikan cerita, sehari sebelum raya, kitorang lepak-lepak dalam bilik bujang aku. Ade aku, abang Mail, Fitri, abang ipar aku, Taufik dan si budak kecil Awanis dan Irfan (anak abang Mail). Tengah-tengah lepak, tiba-tiba si Lukman (anak kedua abang Mail) masuk bilik bawak satu album gambar. Dia tunjuk kat abah dia...

"Abah, abah! Ni gambar abah dulu."

Abang Mail pun amik la album tu. Dia tengok satu-satu. Rupanya tu album lama kami dulu. Ada gambar-gambar time aku kecik, time kitorang muda-muda dulu. Walaupun gambar tak banyak, tapi album tu buatkan kami teringat semula zaman-zaman kami kecik-kecik dulu.

Terus abang Mail buka satu persatu cerita kitorang dulu. Walaupun, apa yang kami lalui waktu kecik dulu boleh dikatakan perit, tapi bila teringat balik macam ni, rasa nak tergelak ja. Seriesly, aku gelak sampai berair mata aku. Sebab lawak bila teringat cerita kami dulu-dulu. Abang Mail dengan Fitri pun gelak sakan. Abang Taufik pulak just dengar ja, sambil-sambil senyum. Mungkin dia tak berapa faham sangat cerita kami. Well, selalunya yang melalui pengalaman tu lah yang akan lebih memahami.

Bila kami bertiga asyik bergelak sakan, si Awanis, anak sulong abang Mail tanya...

"Abah cerita apa ni? Apa yang seronok sangat ni?"

Kami tengok ja si Awanis yang baru darjah dua ni.

Abang Mail balas.

"Ada la, ni cerita abah masa kecik-kecik dulu. Hampa semua tak merasa dah sekarang ni."

Aku terangguk-angguk sendiri. Betul sangat apa yang abang Mail cakap tu. Zaman kitorang kecik dulu sangat-sangat berbeza dengan bebudak zaman sekarang. Bebudak zaman dulu pun mungkin tak rasa macam kitorang. Habis-habis cerita tu, abang Mail tiba-tiba cakap...

"Mat dan (nama panggilan aku kat rumah) hang kena tulis cerita-cerita kita ni. Baru best. Baru lain dari yang lain. Jangan hang tulis cerita-cerita macam yang dah ada kat pasaran sekarang."

Aku terangguk-angguk. Betul jugak tu. Kisah pengalaman tentang hidup kami masa kecik dulu boleh dijadikan satu cerita. Sebagai sharing untuk pedoman bersama. Abang Mail kemudian bagi beberapa idea yang bagus kat aku macam mana nak menulis kisah kami. Dalam kepala aku, aku mula terasa nak menafsirkan semua cerita tu ke dalam blog aku. In Syaa Allah, aku akan usahakan something. Bukan apa pun, sekadar perkongsian. Hidup setiap dari kita berbeza, dan pengalaman yang kita alami tu jugak berbeza. Mungkin aku boleh coretkan cerita kami ni sekadar untuk tatapan pembaca. Buat penghibur kita bersama, dan siapa tahu dalam kisah tu terselit nasihat yang berguna? Kan, kan? Hehe, In Syaa Allah. I will try to write something about it. Later.. 😝

Cerita Kami...

Wait for it  😁

Nohara Al-Ramadani
14 September 2016

2 ulasan:

Farzana Damanhuri berkata...

okay kitorang tungguu :)

nohara al-ramadani berkata...

😁 In Syaa Allah coming soon 😛

 


Nohara al-Ramadani ©2016. Minima Template customized by Scyalicious